Grenzen overschrijden

Ontmoet jezelf in balans

‘Ah joh, zo erg is het toch niet?’

We maken het allemaal weleens mee: een opmerking of gedrag dat niet goed voelt, maar waar je moeilijk tegenin durft te gaan. Een simpele zin als: ‘Ah joh, zo erg is het toch niet?’ kan ongemerkt veel impact hebben.

Waarom?

Zulke uitspraken overschrijden niet alleen grenzen, maar sturen ook de boodschap dat je gevoel niet legitiem is. Hierdoor kun je gaan twijfelen aan jezelf of je minder veilig voelen in contact met anderen.

Stel, een collega schuift telkens zijn werk naar jou door met de opmerking: ‘Jij kunt dat toch snel even doen?’ Hoewel je al overloopt, voel je je verplicht om te helpen. Hoe ga je hiermee om?

Wat doet het als iemand jouw grenzen overschrijdt?

Het kan van alles met je doen. Je kunt je klein, ongemakkelijk of zelfs boos voelen. Misschien merk je dat je energie minder wordt of dat je vaker piekert over situaties die je eigenlijk achter je wilt laten. Wanneer je grenzen overschreden worden, komt dat vaak doordat je ze niet duidelijk hebt gecommuniceerd of omdat de ander simpelweg niet luistert. Beide situaties vragen om een andere aanpak.

 

“De enige die jouw grenzen kent, ben jezelf. Daarmee ben jij de enige die jouw grenzen kan bewaken.”

 

Hoe kun je je grenzen bewaken?

  1. Herken je eigen grenzen:
    Vraag jezelf af: wat voelt goed voor mij? Waar trek ik de lijn? Dit kan verschillen per situatie, maar begint altijd bij bewustzijn.
  2. Communiceer duidelijk:
    Zeg bijvoorbeeld: “Ik merk dat dit voor mij niet goed voelt. Kunnen we dit anders aanpakken?” Het is niet altijd makkelijk, maar duidelijk communiceren geeft de ander de kans om rekening met je te houden.
  3. Wees voorbereid op weerstand:
    Soms krijg je een reactie zoals: “Je bent ook altijd zo gevoelig.” Dat is pijnlijk, maar onthoud: het zegt meer over de ander dan over jou. Weet dat weerstand niet persoonlijk is en blijf rustig. Herhaal eventueel je boodschap, bijvoorbeeld: ‘Ik begrijp dat je dat lastig vindt, maar voor mij voelt het belangrijk om deze grens te bewaken.’
  4. Respecteer je eigen grenzen:
    Als jij ze niet respecteert, waarom zou een ander dat dan wel doen? Sta stevig in je schoenen en blijf trouw aan jezelf, ook als dat lastig is.

 

Jouw grenzen zijn waardevol.

 

Het bewaken van je grenzen is niet egoïstisch, maar noodzakelijk. Ze zijn een reflectie van je behoeften en een bescherming van je energie. Geef jezelf toestemming om ‘nee’ te zeggen en je eigen stem te laten klinken.

Het is een vaardigheid die je kunt ontwikkelen. Hoe vaker je het probeert, hoe meer zelfvertrouwen je opbouwt. Begin klein, wees geduldig met jezelf, en weet dat elke stap telt.

In welke situatie herken jij het dat jouw grenzen worden overschreden? 

Neem vandaag de tijd om één situatie op te schrijven waarin jouw grenzen werden overschreden. Wat kun je doen om dat de volgende keer anders aan te pakken?

KATJA AMERICA

Meer van mijn verhalen?